· 

Het afwegingskader van de meldcode kindermishandeling

Per 1 januari 2019 wordt de meldcode kindermishandeling uitgebreid met een afwegingskader en een protocol grensoverschrijdend gedrag.

 

Dat de meldcode belangrijk is, daar zijn de overheid en de kinderopvangorganisaties het over eens. Daarom werd het tijd om weer eens goed naar de meldcode te kijken. Reden voor ons om deze ook weer eens stap voor stap door te nemen in onze blog.

 

Eigenlijk verandert er niet zoveel aan de meldcode. Het afwegingskader is een aanvulling op de laatste stap. In plaats van de touwtjes uit handen te geven en te melden bij Veilig Thuis wordt er nu meer inzet gevraagd van de organisatie en diegenen die het kind opvangt.

Logisch want wij kennen het kind, de ouders en de thuissituatie beter dan wie dan ook. Wij staan dicht bij het gezin en zien ze elke opvangdag weer.

 

Ouders nemen eerder iets aan van iemand die ze goed kennen. Het is dan ook niet zo raar dat ze regelmatig om advies vragen als het gaat om zorgen over het kind.

De laatste stap uit het stappenplan dwingt jou als gastouder om samen met het gastouderbureau en eventueel Veilig thuis te kijken naar een oplossing en hulp voor het gezin.

Een belangrijk punt daarin is dat jullie samen alles goed opschrijven. Van het moment van eerste zorg, observaties, gesprekken met ouders, onderlinge afspraken en eventuele vervolgstappen in de richting van hulpverlening. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is en is aangetoond dat jullie er alles aan hebben gedaan om een oplossing te vinden en heeft iedereen duidelijkheid over zijn of haar rol.

 

Is er een onveilige situatie voor het kind, dan hoef je stap vijf niet te overwegen, maar leg je de situatie bij stap 2 direct voor aan Veilig Thuis. Zo breng je het kind niet onnodig in gevaar.

 

Lees het stappenplan goed door. Bedenk je een situatie die in jouw gastouderopvang is voorgekomen of zou kunnen voorkomen en maak een stappenplan zoals jij zou handelen. De meldcode heb je hierbij nodig voor de observatielijsten en uitleg.

Deze oefening geeft jou meteen inzicht in het toepassen van de meldcode en of je de meldcode echt wel eens goed hebt doorgelezen.

 

Twijfel je of je de meldcode moet inzetten? Neem altijd eerst contact op met de bemiddelingsmedewerker van jouw gastouderbureau. Samen met de aandachtsfunctionaris kan hij of zij jou advies geven en helpen.

Een vermoeden van kindermishandeling kruipt namelijk zo onder je huid dat je dit proces het beste samen kan doorlopen.

 

Komt dat ook bij mij in de buurt voor? In elke klas zitten 2 kinderen die te maken hebben of hebben gehad met een vorm van huiselijk geweld of mishandeling. Het is onze taak om deze kinderen de steun te geven die zij verdienen